Muž bránil svoju dcéru, 79-ročnej pani dal úder päsťou

16.06.2011 Banská Bystrica

Ilustračné foto SITA
BANSKÁ BYSTRICA 16. júna (WEBNOVINY) – Trest povinnej práce 150 hodín za prečin ublíženia na zdraví potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 45-ročného Jaroslava Mikloša z obce Baláže. Mikloš napadol 79-ročnú Annu, starú matku muža, ktorý mal záujem o jeho dcéru Luciu. Mikloš bránil rodinu a dcéru pred verbálnymi útokmi starej matky nádejného zaťa.

Stará matka Anna napádala dcéru obžalovaného Luciu, lebo sa dala dokopy s jej slobodným vnukom Petrom. Zazlievala jej, že Lucia mala dvoch maloletých synov s cudzincom, ktorý s rodinou v Balážoch nežije. Luciu aj jej synov urážala. Preukázalo sa tiež, že stará pani chlapcov strašila. Konflikt vyvrcholil hádkou manželky obžalovaného a poškodenej Anny koncom apríla 2009 po tom, ako sa Lucia sťažovala rodičom, že Petrova stará matka jej v autobuse nadávala. Mikloš nechcel, aby ženy v hádke pokračovali. Podľa neho stará pani chcela napadnúť jeho manželku a on jej chytil ruku, na čo Anna spadla a zlomila si ľavú ruku. Príbuzní zranenej Anny však tvrdia, že Mikloš ju udrel. Vnuk Peter bol tiež svedkom „vojny rodín“, ale k úderu sa nevedel vyjadriť, lebo sa „díval do zeme“.

Okresný súd kvalifikoval konanie Mikloša ako neprimeranú obranu rodiny. Uznal ho za vinného z ublíženia na zdraví a uložil mu trest povinnej práce 150 hodín. Prokurátor sa dožadoval prísnejšej kvalifikácie a tým i trestu, ale odvolací senát mu nevyhovel.

Rozhodnutie Krajského súdu je právoplatné. Mikloš priznal, že z vlastnej iniciatívy časť trestu už odpracoval.
 

Vyberte región